ДИГИТАЛНИЯТ ПЕЧАТ ВЪРХУ ТЕКСТИЛ

ДИГИТАЛНИЯТ ПЕЧАТ ВЪРХУ ТЕКСТИЛ

29.10.2021

Печатът на текстил може да се раздели на два основни вида:

директен печат върху плата и трансферен печат чрез сублимация.

При директният печат върху текстил (DTG, direct to garment) се използват четири типа мастила:

- Киселинни: за печат върху текстил, с животински произход, например коприна или вълна.

- Реактивни мастила: използват се за печат върху текстил с растителен произход, например памук и лен.

- Пигментни мастила: използват се за печат върху текстил, който е смес с памук.

- Дисперсни мастила: за печат върху плат от полиестер или друг тип материя с изкуствен произход като плат „Райън“ или сатен.

Трансферният сублимационен печат е метод за недиректен печат върху текстил, при който се печата върху специална, промазана трансферна хартия, след което напечатаното изображение на нея се прехвърля (трансферира) върху плата под въздействието на температура и налягане чрез специализирана за това машина (каландър или преса). Този процес е така наречената сублимация, откъдето и мастилата, използвани за това са наречени сублимационни.

Предимства и недостатъци при всеки вид мастило

Когато се използва печатът върху текстил за рекламни цели, ние добре познаваме изцяло солвентните мастила, умерено солвентни мастила, еко-солвентните мастила и митичните (псевдо) био-солвентни мастила. Познаваме UV-мастилата и латексовите. За малко месеца станаха популярни и каучуковите (AquaRs), които обаче сега е ясно, че работят само при тясно специализирани приложения (не са подходящи при всеки тип рекламни приложения и определено не за PVC материали). Имаме латексовите мастила на HP; сега вече второ, подобрено поколение. Така че, в рекламния печат, има много мирис на солвентни мастила и, освен тях всички мастила на истинска водна база: Канон, HP Designjet и традиционните Еpson Stylus Pro системи от близкото минало.

Всяко от тези мастила има своите предимства и недостатъци и върши много добре определена работа. Но всяко едно от тях създава определен проблем. Същото е и с мастилата за текстил: няма нито едно перфектно мастило (унифицирано мастило за всички видове текстил). Вместо това, има пет вида мастила, плюс няколко единични вида мастила от рекламния бранш, които мoгат да се ползват за печат и върху текстил, каквото е латексовото на #HP. Между петте вида мастила за текстил, но и между различните от един вид (сублимационните например).

Има сублимационни мастила на водна основа, на маслена основа, както и на солвентна основа (плюс добавете дисперсни и основен вид „сублимационно мастило“). Сублимационните мастила на водна основа съдържат толкова много вода, че трансферната хартия може да се „подкожуши“ (деформира).

ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ

Бъдете сигурни, че сте разбрали за себе си кои са плюсовете и минусите, които имат мастилата, за да отсеете принтерите, които обмисляте преди евентуално закупуване. Няма едно универсално мастило, което да е перфектно за всички приложения. И е рядкост в една спецификация, да откриете признание за някакъв недостатък. И е почти нечувано в рекламна брошура да се говори какво едно мастило не може да прави или пък за проблеми (като „подкожушване“ на хартията или пък вредни изпарения по време на сублимация).

Солвентните сублимационни мастила, освен по-малко изпарения имат предимството, че могат да се ползват и като мастила не само за текстил като тези на Scitex и VUTEk принтерите преди години.

Човешката природа е такава, че ние се фокусираме върху добрите характеристики. Изберете производител- фирма, която откровено говори за плюсовете и минусите или компания, която предлага и трита вида сублимационни мастила: така, тя ще е по-малко подвеждаща (прикриваща).

Работен процес (особено за реактивните мастила; сравнено с киселинните мастила)

Има няколко начина да се раздели работният процес, изискващ необходимо оборудване, но на практика са пет до седем стъпки. Ето пример в шест стъпки: Предпечатна подготовка (промазка), сушене, печат, фиксация (парене), пране, изсушаване

Предпечатната подготовка: Различава се в зависимост от материята и желаното мастило. Нарича се покритие или промазка. Обикновено се купува материал, който вече е обработен от производителя за някое конкретно мастило и крайният резултат, който търсите. Естествено, предварително обработеният плат с покритие, е по-скъп.

Сушене: Ако сами обработвате материала си, ще трябва да си купите сушилня, с която да го сушите.

Печат: принтер, който включва и софтуер за обработка на цветовете (RIP) и спектрофотометър, който може да замерва цветовете на текстил. (Може да се осигури от доставчика на оборудването.)

Фиксация: Обработка с пара, термична обработка

Измиване на излишното мастило: Не се прави в къщи с домашна перална машина, а изисква производствена машина.

 


СПОДЕЛИ:    

Принтери HP Плоскорежещи машини Zund  

Copyright © 2017 Mirage Group Ltd.